Dreng af Sydhavnen

Bogen udkom første gang i 2013. Oplag 1 og 2 er udsolgt. 

Oplag 3 udkom i 2019 og er revideret og udvidet, så bogen nu er på 248 sider. 

Kan købes hos Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv Bogen eller via nethandel. Vejledende pris kr. 225,-.

ISBN 9788743003038 og ved køb via forlaget BoD er nummeret BoD 1331377
DRENG AF SYDHAVNEN
Den gamle bydel var både dengang og i dag en udskældt bydel med negative statistikker om næsten alt. Så hvorfor dog skrive en bog om dette forfærdelige sted. Svaret er enkelt: Sydhavnen var det perfekte sted for en dreng fra midten af 1940érne og 20-30 år frem. Her var og er forskellige typer – både de skæve og de total skæve og en masse med humor og nogle der bare passede deres arbejde eller kolonihaven.    

Her var store grønne gårde og haveforeninger med små huse med urtehaver. Eksotisk var Cementhavnen og Fiskerhavnen med sine skure og steder, hvor vi kunne fiske. Ved den farlige sluse kunne vi lege, og på den yderste mole kunne vi bade i det snavsede vand. Vi fik skrammer og forstuvninger, da vi drenge fra Sydhavnen var modige, ja overmodige, men de fleste af os overlevede da. 

 

Bogen handler også om bydelens mange detailbutikker, om sporvogne og bydelens pladser, skoler og et rigt foreningsliv, hvorfor man får en glimrende fornemmelse af en spændende bydel med masser af børn, hjemmegående husmødre, håndværkere og industriarbejdere med masser af humor, sjæl og varme, hvorfor bogen mange steder er universel og kan læses af folk, der slet ikke kender Sydhavnen… 

Bogens tekst suppleres af bogens mange tidstypiske billeder med uddybende billedtekster og forfatterens  tegninger og akvareller. 

Anmeldelser
Af Søren Meyer – Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkiv 

Jeg har læst ”Dreng af Sydhavnen” skrevet af Jan Arnt – og den er et absolut must.

Det er bogen til alle som er opvokset, ja alle der bor i og som elsker Sydhavnen. Jan Arnt har virkelig ramt plet!

Intet, absolut intet, er overladt til tilfældighederne. 

En rejse lige fra Skærsliberne hen over hinkestene, pølsevognen ved café Ellebo, gårdkampe, danmarksmester i Jitterbug, Poul Bundgaard, Ove Sprogø samt mange andre skønne oplevelser, som vi alle kan genkende, men måske ikke lige havde en dybdegående viden om.

Jeg blev utrolig fænget af fortællingerne, billederne/tegningerne og tempoet i bogen. Ja, jeg blev straks hensat til min på mange måder sammenlignelige barndom, opvækst og ungdom i 50’erne, 60’erne og 70’erne. 

Ydermere kan enhver kommende ejer af bogen, glæde sig til de mange skønne Sydhavns-billeder.

Bogen er ikke kun Jan Arnt’s erindringer, men vores alles kollektive historie om Sydhavnen, der hvor vi har trådt vores barnsben. Tillykke Jan, – ja undskyld mig… men den er fandme god.

Af Poul Anker Pedersen – Snekkersten 

 Jeg har netop læst den nye bog DRENG AF SYDHAVNEN med undertitlen “Erindringer fra 1940’erne, 50’erne og 60’erne”, og må sige, at bogen glimrende og veloplagt beskriver forfatteren Jan Arnt’s baggrund og opvækst. Flere steder også med en fin humor. 

Bogen er dog mere end en erindringsbog, da det er lykkedes Jan Arnt på en personlig måde at tegne bydelens puls, så man undervejs kommer til at holde af det Sydhavnen, som han er vokset op i. Jan Arnt’s fine tegninger og akvareller og de mange fotos supplerer fint teksten. Jeg håber derfor også, at folk uden for Sydhavnen får øje på den  flotte bog.

Foredrag om Sydhavnen 
Bogen om bydelen og min opvækst i et typisk arbejderkvarter har medført en del invitationer til at holde foredrag i foreninger, kirker og skoler. Foredragene ledsages af PowerPoint præsentation med mange ældre  billeder fra Sydhavnen. I begyndelsen fortalte jeg mest om bogen, men langsomt er fokus på selve bydelen og dens mennesker. Interesserede er velkommen til at ringe eller skrive.
Der lyttes og hygges ved de forskellige events og foredrag.  
Temauger på skoler 
“Dreng af Sydhavnen” har inspireret skolelederne på skolerne i Sydhavnen til at holde temauge om at være barn i en bydel, hvilket gav en kæmperespons fra både lærere og børnene. Som inspirator og tovholder holdt forfatteren Jan Arnt en række billedforedrag på alle skolerne tilpasset de forskellige klassetrin. 

Børn på Bavnehøj Skole omringede Jan Arnt, da de ville høre flere historier om Sydhavnen i “gamle” dage.