4 principper for tilbygning

4 principper for tilbygning

Man kan bygge til på et utal af måder, men de mest almindelige er at bygge i forlængelse eller vinkelret på eksisterende bygning. Ofte bygges tilbygningen også som fritliggende anneks(er) eller med en eller flere ekstra etager. 

I det efterfølgende vises eksempler på de fire prototyper, som vi alle har stået for.  

1.Forlænge eksisterende hus.

2. Bygge vinkelret

3. Fritliggende

4. Ekstra etage.  

 

TILBYGNING 1, hvor huset blev forlænget. Karens hus – Espergærde.

Familien fik et NYT og samtidig et anderledes hus, da det lille typehus fra 1961 blev total strippet samtidig med at vi projekterede en tilbygning i forlængelse af det oprindelige hus mere end fordoblede bolig arealet.

Det gamle hus havde gule mursten og eternittag. Det nye hus er et højisoleret træhus med listetækket asfaltpap på taget og lavenergiruder i metalrammer i sort højglans. 

I forbindelse med en familieudvidelse projekterede vi et par år senere atter en udbygning til soveværelse samt udhus, som blev holdt i samme stil med sortmalede brædder og teaktræs lister. 

Allerede ved første udbygning blev det gamle gasfyr skrottet, og der blev monteret vedvarende energikilde i form af jordvarme. Efterfølgende kontrol har vist, at selv om husets boligareal er mere end fordoblet er udgifter til opvarmning ikke steget. 

karen21-2019
karen20-2019

For at bryde de sorte facader af træ er på gavle opsat vandrette lister af teaktræ og alle udvendige hjørner er afsluttet med et lodret galvaniseret vinkeljern.  Lofter er skrå og i det nye børnehus er indsat en hems, hvor børn kan lege og hvor der kan ligge et par ekstra madrasser, når gæstende børn skal overnatte. 

Hele huset har fået lyse gulve med gulvvarme og vinduer er sortlakeret alu-vinduer med lavenergiruder. 

 

TILBYGNING 2, vinkelret på hovedhus. Allans hus – Espergærde.

Familien ønskede en større stue, hvilket kun kunne ske ved at bygge vinkelret på huset, hvilket dog passede fint med, at man også ønskede et større soveværelse, der lå som det midterste rum på første sal. 

Den viste vinkelbygning er udført med høj facade for at undgå spild areal i form af to skunkrum, der ellers ville have indraget 100 cm af rumbredden i begge sider af den nye første sal.

Samtidig med tilbygningen blev terrasse og del af haven omlagt, ligesom udhuset blev udbygget. 

Huset var oprindelig med synlige mursten, men i forbindelse med tilbygningen blev hele huset vandskuret.  Udhuset blev udvidet og fik røde tagsten som hovedhuset for at skabe støre sammenhængs kraft.  

TILBYGNING 3, som anneksbygning. Dorthes hus – Espergærde

Grundens størrelse og familiens ønske om at få et stort alrum og børnene lidt væk fra forældrenes soveafdeling betød, at vi hurtigt arbejdede med et frit anneks med en lille mellembygning til hovedhuset, så man kunne bevæge sig tørskoet fra det ene hus til det andet. Mellembygningen var i princippet en trappebygning, da den  optog forskellen på gulvhøjden i de to bygninger, som var på over 1 meter.

Anneksbygningen blev udført med sprossevinduer, valmet tegltag og gulkalkede facader som hovedhuset. 

dortheseitzberg10-2019

På billedet ses trappen i den nye mellembygning, da gulvhøjden i tilbygningen blev 1 meter lavere, så der var udgang fra annekset alrummet direkte ud på den nye terrasse i niveau med græsplænen. 

Interiør var overalt i lyse farver.

TILBYGNING 4, med ny første sal. Sejers Hus – Kgs. Lyngby

Huset var et typehus med 20 graders utæt eternittag og familien manglede plads. Da grunden samtidig var relativ lille var det kun muligt at bygge OP, hvorfor der kom en ny første sal med indbygget balkon og kviste.

Det nye tag og tagkviste blev udført i zink, da bygherren ønskede et “let” tag i et materiale, han ikke skulle vedligeholde de næste 30-40 år.  

Den indbyggede gavlbalkon var et must, da man herfra har den smukkeste udsigt ind over Sorgenfri Slotshave.