To byhuse i Nyhavn

NYHAVN 15

Forhuset med cafe i underetagen var i ringe stand. I den uisolerede tagetagen boede et par gamle søulke og de øvrige etager var mere eller mindre kondemnable.  Sidebygningen var i endnu dårligere stand og baghuset var så ringe, at det blev nedrevet med undtagelse af  den høje kælder, hvor der blev indrettet varmecentral og depot. Cafeen blev ombygget til restaurant i både stueetagen og på 1. sal, hvilket krævede et større køkken, hvorfor vi var nødt til at projektere en mindre tilbygning  på sidehuset. Anden og tredje sal blev ombygget til 2 eksklusive lejligheder i forhus og sidehus. Tagetagen i forhuset blev også ombygget til lejlighed med udgang til en ny tagterrasse opført på sidehusets tag. 

Forhuset blev opført i bindingsværk mellem 1673 og 1694, hvoraf tre etager vendte til gaden og sidehuset ind mod gården i to etager. Til gården blev tilføjet en etage i 1793 og med en etage mod gaden i 1850. Bygningens mest karakteristiske træk er det charmerende elefantrelief monteret over trappedøren. Relieffet blev installeret af den første bygherre Jørgen Alsing som en reklame for hans orientalske produkter. 8- tallet over elefanten er et gammelt matrikelnummer.  

Tagetagen i forhuset blev tilsvarende ombygget til lejlighed med udgang til en ny tagterrasse opført på sidehusets næsten vandrette tag. 

Det lille baghus blev nedrevet, da det var i forfald og fyldte hele det lille gårdrum. I kælderen blev indrettet fyrrum og over det et betondæk som dannede gulv for en ny hævet terrasse, som gav gården karakter.  

NYHAVN 38

 

I forbindelse med, at vi for BRF reklame bureau renoverede den øverste etage, ombyggede vi det gamle tårn, så det blev et spændende mødelokale med højt til loftet da rumhøjden var små 8 meter.

Den øverste etage af tårnet samt lanternen blev ikke brugt til noget, hvorfor vi fjernede loftbrædderne og lod etagebjælkerne stå synlige, så man kunne opleve den spændende træ konstruktion og få dagslys kastet ned fra de tidligere blændede lanterne vinduer.

For at undgå kondens blev 1 lags glas i lanternevinduerne udskiftet med 3 lags termoglas, og endelig blev tårnet isoleret og der kom nyt skiffertag.   

I forbindelse med tårnrenoveringen blev alle lokaler i tagetagen renoveret og malet.

For at fejre byggesagens afslutning inviterede FBK det halve af Københavns reklameverden til en festlig housewarming med flere jazzorkestre. – En spændende arkitektopgave og et brag af en indvielse. Tak. 

…. Ændring af et af byens mange bytårne uden funktion til et attraktivt mødelokale, er et eksempel på, hvordan man ved nytænkning kan udnytte mulighederne i  byens gamle tårne, der alt for ofte nedrives, da de er dyre at vedligeholde.

Spøgeri i Nyhavn

I Nyhavn 15 spøger det hver nat. Da huset for flere hundrede år siden blev bygget, ytrede man noget om, at ejeren, der holdt gæstgiveri, var en forhenværende slavefoged. En rig møller fandt en dag sin elskerinde derinde hos ham. De satte sig til at spille om hende og spillede tre dage i træk. Mølleren tabte alle sine penge, sin hest, vogn og mølle. Det fortælles, at slavefogeden brugte falske terninger. Da mølleren var klædt af til skindet, udtalte han til den heldige vinder, at han skulle komme til ham det mange gange, og til pigen, at han skulle komme til at lystre ham hver nat, hvorefter han forsvandt.

Næste nat fandt pigen ham oppe på loftet, hvor hun boede. Han havde hængt sig. Et par nætter efter begyndte spøgeriet deroppe. Hver nat klokken tolv kom han kørende med hest og vogn ned til Nyhavn. Men snart døde hun af skræk. Stadigvæk spøger det i huset, ofte så kraftigt, at man kan høre støjen langt bort.