Fra stald til liebhaverbolig

Det oprindelige hus fra 1902 tjente som hestestald og chaufførbolig til politikeren John Christmas Møllers hus, der ligger nede på Strandvejen i Espergærde ved foden af den gamle stenalderskrænt, hvor stalden blev bygget på toppen af skrænten. Staldbygningen er siden om- og tilbygget over en 10-15 års periode, hvor vi har bygget til og fjernet stort set alt. Den gamle stejle taghældning er dog bevaret, ligesom nogle af de gamle ringbeslag til hestene er bevaret. De tjener intet formål, men giver association til huset oprindelige funktion. Huset er efter tilbygning 250 m2.

Den ombyggede stald udgør i dag den østlige fløj og indeholder toilet og værelser. Midterfløjen og vestfløjen ud mod Øresund er bygget til og inderholder i stueetage stort køkken, pejse- og opholdstue og på første sal diverse sove- og arbejdsrum. De sorte sokler, hvidpudsede murværk og hvide sprossevinduer  har altid været husets kendetegn, og tidligere også det røde tegltag, der dog på ejers ønske blev til sorte glasserede tegl. 

Gulve er brede Dinesen Douglas gulve i underetagen, og på første sal almindelige fyrretræ, som blev malet hvide.  

 

Bygherre elsker godt snedkerarbejde, hvorfor alle skabe er udført på stedet efter gamle principper, hvilket også gælder for trappe, radiatorskjulere og de indbyggede reoler, der tilsammen giver rummene en klassisk (angelsaksisk) atmosfære. 

Pejsefronten af sandsten samt sanitet (toilet, bidet, håndvakse) og armaturer er alle købt og hjemtaget fra rejser i England. Det samme er gulvfliser i de våde rum, som er lagt i omhyggelige mønstre. 

 

Ejendommen har været omtalt i flere danske og udenlandske bolig- og arkitekturmagasiner.

De efterfølgende billeder er alle helsides billeder fra en artikel i det danske boligmagasin Bo Bedre, hvor de brugte overskriften Country på dansk, som faktisk er en udmærket fællesnævner for husets kvaliteter og beboerens smagfulde indretning.  

Den smukke have og udsigten ud over det blå sund med sverige i baggrunden supplerer husets kvaliteter på ypperste vis… Og roserne er naturligvis hjemtaget fra England, og fik hurtigt fat i de nye espalier af træ.