Billedserie I, Dansk natur

Det danske landskab er fladt og når det går højt, så højst nogle lave bakkedrag. Det gør nu ikke noget, snarere tværtom, da det blide samspil mellem de lave bakker, dale, skove, marker, søer, lavvandede fjorde og det åbne hav et eldorado for øjet og sindet. Og motiverne maser sig på: En stensætning, en havnemole eller en kæmpehøj… og straks har man et spændende motiv. 

Det flade land giver også udsigt til horisonten med perspektiv og skønne solopgange og nedgange, der farver himmel og hav i gult, rødt og lilla. Magisk, og samme dragende virkning har havet, der kan ligge blikstille og blåt den ene dag og næste dag har det frådende grønne og sorte bølger, der splintrer i støj og hvidt skum. 

Mageløst – og bare man dog kunne få det hele med på papiret eller lærredet. 

Har altid været fascineret af udsigten gennem noget, så motivet indrammes. Det kan være et kig gennem et nøglehul, ud gennem et vindue eller et dørhul. Eller som her et kig gennem en portåbning, hvor der både er kig ind i gårdrummet og kig fra gården ud til Verdenen udenfor. 

Maleren Oluf Høst dyrkede det at male udsigten gennem en portåbning, og malede mindst hundrede værker af udsigten gennem portåbningen i gården Bovnemark. Det bemærkelsesværdige er, at hans udsigt aldrig blev en fast form, men opløst i diverse former og farveeksplosioner.